Iașul devine oraș-candidat în cadrul competiției pentru titlul Capitala Tineretului din România, în baza unei aplicații elaborate de un Grup de Lucru format din 34 de organizații non-guvernamentale de tineret, inițiativa fiind dezvoltată cu susținerea Primăriei Municipiului Iași. Dosarul a fost validat în data de 17 iulie 2017 de către Guvernanța programului Capitala Tineretului din România, iar în data de 24 iulie 2017 a fost publicată lista finală cu orașele intrate în concurs: Iași, Baia Mare, Alba Iulia, Galați, Ploiești, Satu Mare și Suceava. Din Grupul de Lucru pentru „Iași – Capitala Tineretului din România, Oraș Candidat” fac parte și Asociația MIRA a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași, precum și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români - filiala Iași.

Conform comunicatului oficial, Iaşul este cu un pas mai aproape de câştigarea premiului de 350.000 de lei, destinat cofinanţării proiectelor depuse de ONGT-uri, în cadrul Concursului Anual de Proiecte organizat de Primăria Municipiului Iaşi, în baza fondului pentru activităţi de tineret. De asemenea, premiul va asigura costurile de gestionare a programului, oferind oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private.

„Este un moment potrivit şi necesar pentru comunitatea ieşeană. Mişcarea lărgită de tineret trebuie să se coalizeze, să stea tot mai des la masă cu administraţia publică pentru a mişca, împreună, proiecte esenţiale pentru tineri şi, implicit, pentru oraş. Avem încredere în şansa noastră şi sperăm să devenim un exemplu de urmat în privinţa implicării tinerilor în comunitate”, ne-a declarat domnul Mircea Meriacri, coordonator al Grupului de Lucru Iaşi - Capitala Tineretului din România.

Totodată, domnul Bogdan Crucianu, consilier local în cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, spune despre iniţiativă că Iaşul merită statutul de Capitală a Tineretului, în special datorită zecilor de mii de studenţi şi elevi care învaţă în oraş: „Suntem al doilea centru universitar din România, după Bucureşti, şi cred că trebuie să le oferim tinerilor care învaţă în Iaşi, şi nu doar lor, posibilitatea de a iniţia proiecte comunitare, în colaborare cu administraţia locală. Tinerii sunt un brand al Iaşului şi nu vorbesc aici doar despre studenţi, ci şi de elevii care învaţă în municipiul Iaşi. Să nu uităm că educaţia şi cultura sunt atuurile cele mai importante ale acestui oraş, iar munca noastră, a celor din administraţia locală, este de a oferi cele mai bune condiţii şi cele mai frumoase proiecte care să se adreseze acestor tineri minunaţi. Sunt sigur că Iaşul va fi Capitala Tineretului din România, iar împreună cu Primăria Municipiului Iaşi să putem face proiecte reprezentative pentru toţi tinerii din România”.

Capitala Tineretului din România, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital - www. europeanyouthcapital.org), este cel mai ambiţios program naţional destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autorităţile locale colaborează cu organizaţiile neguvernamentale de şi pentru tineret şi cu mediul privat, şi îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură. Primul oraş din România care poartă titlul de Capitala Tineretului din România este Timişoara, care şi-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 - 1 mai 2017. Mai mult, ediţia din 2017 a programului se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Sursa: Doxologia. ro