Ediția a IV-a a „Studentului ieșean” la ASCOR Iași

Despre valorile care au unit un neam

 

             Sâmbătă, 5 mai 2018 s-a desfășurat ediția a patra a evenimentului anual Studentul Ieșean, organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Iași, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Centrul de Evenimente AGORA.

             Evenimentul a întrunit 150 de participanți din Iași, precum și de la alte filiale ASCOR din țară sau din Basarabia.

             Întrucât suntem acum în Anul Centenar de la întemeierea României Mari, iar mulți dintre tinerii români încearcă să se raporteze tot mai mult la valorile strămoșilor noștri care au căutat această Mare Unire, voluntarii ASCOR Iași au ales ca tema celei de-a patra ediții a Studentului Ieșean să fie: „Anul Centenar – Unitate, Credință, Iubire de neam”. Totodată, parcursul istoric și succesiunea evenimentelor au fost refăcute anul acesta într-o nouă structură a sesiunilor de lucru - sub forma unei vânători de comori – activitate cu rol pedagogic, prin care participanții sunt provocați la un mod dinamic și creativ de identificare a calităților sale, de cunoaștere a celorlalți membri de echipă și de raportare permanentă la istoria și la valorile personalităților istorice românești care au contribuit la realizarea Unirii.

             Formatul evenimentului a inclus: participarea la Sfânta Liturghie, conferința, două sesiuni de lucru, o sesiune de concluzii în plen și un moment artistic. La acestea se adaugă și micul dejun, prânzul și pauzele de cafea. Astfel, pe parcursul unei zile, voluntarii au creat pentru participanți un cadru optim în care aceștia să poată îmbina cunoștințele lor culturale și credința, precum și curiozitatea cu inter-relaționarea și cunoașterea.

             Sfânta Liturghie s-a desfășurat la Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” – CUG. Aici, participanții care îndrăgesc muzica liturgică s-au unit într-un frumos cor la strană. La finalul acesteia, părintele paroh a vorbit tuturor despre modelul de perseverență în credință pe care îl oferă Sfântul Efrem cel Nou pe care îl sărbătorim în ziua de 5 mai. El a suferit chinurile turcilor timp de 8 luni și a arătat prin statornicia lui în credință că omul care crede în Dumnezeu acceptă și trăiește ,,suferința crucii" pentru a ajunge la mântuire.

             A urmat Conferința cu tema ,,Valorile care au unit un neam" susținută de Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune și Statistică al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Am audiat cu toții curioși evoluția idealurilor de unitate ale străbunilor noștri de la prima unire realizată de Mihai Viteazul și până la Marea Unire realizată de Ferdinand I. I-am cunoscut astfel mai bine pe: Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Carol I, Nicolae Iorga, Ion I.C. Brătianu, Ion Ianolide, Ecaterina Teodoroiu, Regele Ferdinand I și Regina Maria a României. La aceste modele am adăugat imaginea moșilor și strămoșilor noștri care au luptat pentru idealul unității de limbă și de credință pe care noi le aveam și pe care le mai avem încă.

             Imediat după conferință, a avut loc Gala Voluntarilor ASCOR Iași pentru anul universitar 2017-2018, în cadrul căreia au fost nominalizați și premiați cei mai implicați voluntari. Titlul de voluntarul anului a fost acordat Mădălinei Ungureanu – studentă la Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iași. În cadrul celorlalte departamente au fost premiați următorii voluntari: Florin Mirea (activitatea de la Penitenciar), Iacob Alexandra Niculina (activitatea de la Centrul de copii), Raluca Iuliana Văcărașu (activitatea de la Centrele de bătrâni), Maria Burduja (Departamentul Credință-Cultură), Carmen Petronela Taburzan (Departamentul Sport-Turism), Alexandra Nistor (Departamentul de Relații Externe), Georgiana Scheuleac (Departamentul „Semper Fidelis”), Vlad Juncu (Departamentul Media) și Diana Flocea (Administrație).

             Pentru desfășurarea sesiunilor de lucru, participanții s-au grupat în șase echipe: Regele Ferdinand I – coordonată de Pr. Marius Pîjin, Regina Maria a României – coordonată de Sorina Hângănescu, Patriarhul Miron Cristea – coordonată de Pr. Marius Ștefan, Ion Ianolide – coordonată de Cosmin Brânză, Ion I.C. Brătianu – coordonată de Pr. Petru Ceobanu și Ecaterina Teodoroiu – coordonată de Bianca Doroftei.

             Sesiunile au fost structurate sub forma a 11 misiuni care au purtat participanții către Comoară. Prin aceste misiuni, membrii fiecăreia dintre cele șase grupe au lucrat în minigrupuri de 2-4 fie coordonați de moderatori (în prima parte), fie coordonați de liderii pe care și i-au ales dintre ei cu sracini diverse prin care au descoperit faptele istorice și personalitatea artizanilor Marii Uniri. La final, fiecare participant descoperise câteva valori în comun cu cel puțin o personalitate importantă (Regele Ferdinand I, Regina Maria a României, Ion I.C. Brătianu, Ion Ianolide, Ecaterina Teodoroiu și Patriarhul Miron Cristea). Astfel, ei au găsit răspunsuri la întrebarea lansată de Arhim. Nicodim Petre la finalul conferinței: „Sunteți o generație de tineri? Ce valori și idealuri comune transmiteți voi celorlalți?”

             Comoara tuturor a fost, așadar, identificarea valorilor care ne unesc pe noi ca generație de tineri și ca neam: credința, limba, adevărul, curajul, iubirea față de celălalt, mai ales față de conaționalii noștri.

             La finalul zilei, particpanții și voluntarii deopotrivă au refăcut harta României Mari în parcarea Centrului AGORA și au dat mâna în Hora Unirii. A urmat un moment artistic în care participanții au fost invitați să își reprezinte cultural regiunea: Moldova, Basarabia, Dobrogea.

 

             (Andreea Gabor – Departamentul Media al ASCOR Iași)